Oldal nyomtatása

ZalaDiag kerékszerelők

 

 

        

A kerék átszerelés a felnire szerelt téli, illetve nyári garnitúra cseréjét jelenti, indokolt esetben kerékkiegyensúlyozással párosítva. 

A gumiabroncsok fel és leszerelésének, illetve cseréjének több oka lehet. Defekt esetén javítást követően, illetve nem javítható gumi esetén az új abroncs felnire történő felszerelése miatt lehet indokolt a szerviz felkeresése. Ha az abroncsok a jogszabályi határértékig koptak, kötelező a csere, ugyanakkor célszerű a határérték elérése előtt elvégezni ezt, főleg téli gumi esetén. Ha a gumiabroncson elöregedés jelei láthatóak indokolt cserélni, ezek közé tartozhat a külső futófelület, a vállrész és az abroncsperem gumijának repedései, a deformálódás stb. amely esetekben főleg nedves úttesten jelentősen romlik a tapadás. A használatban eltöltött ötödik év után még akkor is célszerű a csere, ha minimális a gumi futásteljesítménye. Az abroncs súlyosan megsérülhet, ha menet közben szilárd tárgynak, például járdaszegélynek, kátyúnak vagy éles tárgynak ütközik. Minden látható lyukat, vágást vagy deformálódást szakemberrel alaposan ellenőriztetni kell. A gumiabroncs rendellenes, egyenetlen kopása – foltokban, középen, a széleken – gyakran olyan mechanikai problémákra utal, mint a nem megfelelő futómű-beállítás, rossz lengéscsillapító, nem megfelelő guminyomás, rossz kerékkiegyensúlyozás. Ezekben az esetekben szintén célszerű szakemberhez fordulni. A kerékszerelést kerékkiegyensúlyozásnak kell követnie.

A felni javítás egyaránt vonatkozhat acél és könnyűfém felnire. A megütött, deformálódott felnik kellemetlen komfortérzetet, illetve a futómű károsodását okozhatják, befolyásolja a biztonságot. Fontos, hogy megfelelő szakembert válasszon, mert a helytelenül javított felni balesetveszélyes.